Događanja

Započinje riječko peto godišnje doba – Riječki karneval 2013.

Riječko peto godišnje doba ili Riječki karneval ove će godine trajati od 17. siječnja do 13. veljače. Usprkos kraćem karnevalskom periodu, događanja u sklopu Karnevala su i ove godine bogata i brojna, uz već dobro poznate noseće programe – Izbor Kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada (18.1), Dječju karnevalsku povorku (2.2.) te Međunarodnu karnevalsku povorku (10.2.), ove godine slavljeničku, 30. po redu.

 

Meštar Toni, uskoro i novi privremeni gradonačelnik Rijeke, kojemu će u petak ključeve grada predati riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel,  najavio je podizanje pusta u četvrtak 17. siječnja na Drenovi, Pehlinu, Pašcu i Zametu u organizaciji riječkih tradicijskih i  karnevalskih grupa, čime će i službeno početi maškarano ludilo.

Zajedno s aktualnom Kraljicom Ninom Simčić, meštar Toni je pozvao na Izbor kraljice Riječkog karnevala i primopredaju ključa Grada koji će se održati u petak 18. siječnja te na sve programe u sklopu Karnevala, da se maškaraju, opuste i budu što žele.  

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa predstavio je programe koji nas očekuju u sklopu Riječkog karnevala, s naglaskom na Međunarodnu karnevalsku povorku koja ove godine slavi svoj 30. rođendan i za koju se prijavilo preko 7.400  sudionika u 95 karnevalskih grupa po dosadašnjih podacima.

Škarpa je također naglasio da je ovaj jubilej dobar povod da se komunicira i duga tradicija maškaranja u ovim krajevima, čija je povijest puno duža nego što se smatra. Naime, dokument iz 1449. godine, odredba Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom, dokazuje da se karnevalska tradicija povlači još iz toga doba.

Godine 1982. obnovljena je tradicija karnevalske povorke riječkim Korzom što je napravilo put za Riječki karneval kakvog ga znamo danas.

Sve informacije o manifestacijama, sudionicima i kalendar događanja mogu se naći na službenim stranicama Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr.

Generalni pokrovitelj Međunarodne karnevalske povorke, ali i brončani pokrovitelj Dječje karnevalske povorke je Erste banka koja ove godine slavi mali jubilej, 10. godinu pokroviteljstva Karnevala.

Riječki karneval ima i svoj službeni automobil – Renault, a ljubitelji Karnevala  imat će priliku i osvojiti ga u nagradnoj igri Adrie P.A., Turističke zajednice grada Rijeke i Novoga lista koja će trajati od 18. do 31. siječnja.

 

Promotivni spot Riječkog karnevala 2013 pogledajte ovdje.


 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija