Gurmanica

Višestruka primjena EKOZONA kokosovog ulja u svakodnevnom životu

Prva domaća ekološka robna marka - EKOZONA predstavila  je mnogostruku primjenu kokosovog ulja. Riječ je o ulju dobivenom od kokosa iz organskog uzgoja, koje ne sadrži kemikalije, konzervanse, umjetne okuse i boje te je potpuno vegetarijanski proizvod. Kokosovo ulje zbog svoje izuzetne termostabilnosti ne otpušta slobodne radikale i ostale štetne sastojke, pa je idealno za prženje, pečenje i pirjanje. Uz zdravstvenu i gostronomsku vrijednost, kokosovo ulje sve je popularnije i kao kozmetički preparat, budući da kožu i kosu hrani dubinski čineći je nježnom, sjajnom te baršunasto mekom.  

EKOZONA je prvi domaći certificirani brand ekoloških proizvoda, kojem je cilj kroz suradnju s domaćim ekološkim poljoprivrednicima u svom asortimanu osigurati čim veću zastupljenost domaćih eko proizvoda. Svi proizvodi u sklopu EKOZONE uzgajaju se bez pesticida i aditiva te zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja.

U asortimanu EKOZONE nalazi se ukupno 109 različitih proizvoda u 17 različitih kategorija. 

Trgovački lanac Konzum je uvođenjem EKOZONE u 2009. godini postao prvi nespecijalizirani trgovački lanac u Hrvatskoj s posebno pozicioniranom i izdvojenom kategorijom ekološki certificiranih proizvoda. Cjelovita linija ekoloških proizvoda EKOZONA nalazi se u ekskluzivnoj ponudi više od 100 Super i Maxi Konzum prodavaonicama.

Jasmina Vrbanec, nutricionistica tvrtke Biovega tijekom vođenja demonstracijske radionice naglasila je: „Malo se namirnica može mjeriti s kokosovim uljem, čiji aduti nisu samo okus i blagotvorno djelovanje na snižavanje kolesterola. Ono se može koristiti i kao preparat za njegu kose i kože, pa možemo reći da na jedinstven način povezuje gastronomske užitke i njegu tijela.“ 

EKOZONA kokosovo ulje dobiveno je hladnim prešanjem organski uzgojenog kokosa. Riječ je o procesu u  kojem se sjemenke ili plodovi prešaju na maksimalno 40-50 °C, bez dodavanja topline. Nakon grubog filtriranja kroz sito, dobiveno se ulje sprema u boce. Djevičanska su ulja ona koja imaju udio masnih kiselina do dva posto, a ona kod kojih je udio manji od 0,8 posto nazivam ekstradjevičanskim uljima. 

EKOZONA kokosovo ulje ima trostruku vrijednost. Ono je zdrava, ali i gurmanska namirnica, ali i vrijedan kozmetički preparat.

Donosimo tri  recepta od kojih je svaki vezan za jednu od ovih važnih karakteristika.

1. EKOZONA kokosovo ulje kao zdrava namirnica

Priprema šejka od kokosovog ulja

Potrebni sastojci:

 • 2 dl EKOZONA napitka od zobi

 • 0,5 dl EKOZONA soka od aronije

 • 1 jušna žlica EKOZONA kokosovog ulja

 • 1 jušna žlica EKOZONA agavinog sirupa

2. EKOZONA kokosovo ulje kao gurmanska namirnica

EKOZONA mousse

Potrebni sastojci:

 • 0,5 l EKOZONA rižinog mlijeka

 • OATLY vrhnje 2 kom

 • 1 žlica kakaa

 • 3 žlice EKOZONA ekstradjevičanskog kokosovog ulja

 • 2 žličice EKOZONA šećera

 • 1 žlica EKOZONA musla od čokolade

 • 1 žličica EKOZONA prženih lješnjaka

 

3. EKOZONA kokosovo ulje kao kozmetički preparat

EKOZONA pripravak za njegu kože

Potrebni sastojci:

 • 30 g EKOZONA kokosovog ulja

 • 5 kapi eteričnog ulja smilja*

 • 5 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

 


KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija