KUTURNI SVAŠTERAJ

Uspomene na Zagreb u Muzeju Slavonije u Osijeku

U Muzeju Slavonije u Osijeku do 13. siječnja ostaje otvorena izložba  fotografija Zagreba iz fotografskih albuma XIX. stoljeća.

Fotografije su u muzej stigle iz fundusa Muzeja grada Zagreba, u kojem čine jedan od najvrednijih segmenata  Zbirke fotografija, razglednica i fotografskog pribora.

Osim što svjedoče o ranoj recepciji fotografskog medija u Zagrebu, kao i o visokoj kvaliteti snimljenih fotografija, ujedno su i izuzetno vrijedan dokument o povijesti grada.

 

Na izložbi je predstavljen izbor fotografija iz devet albuma, koji pokrivaju razdoblje od 1864. do 1895. godine. Od najstarijeg s fotografijama Ludwiga Schwoisera do najmlađeg čije autorstvo potpisuje Ivan Standl, albumi pokazuju povijesne građevine, urbanistički razvoj uslijed dviju regulatornih osnova iz 1865. i 1887. godine, posljedice velikog potresa, novosagrađene objekte, gospodarsku djelatnost ali i život na gradskim trgovima i time pružaju širu sliku o razvoju grada i njegovim mijenama.

Na izložbi je pokazana i prva fotomonografija Hrvatske, u kojoj su dvije fotografije posvećene Zagrebu, a čiji je autor Ivan Standl, jedan od najaktivnijih zagrebačkih fotografa  druge polovine XIX. stoljeća, što dokazuje i njegovo autorstvo u pet od ukupno devet izloženih albuma.  
Fotografije su popraćene tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku.

 

 

Autorica izložbe: Iva Prosoli
Likovno oblikovanje: Tajana Zver
Presnimke albuma: Miljenko Gregl

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija