Događanja

Tajna krapinske špilje

U subotu 15.12. u Muzeju krapinskih neandertalca u Krapini predstavljena je slikovnica Tajna krapinske špilje, djelo autorskog dvojca akademske slikarice Ane Barbić-Katičić i spisateljice Rosie Kugli  Tajna krapinske špilje

Naša vrla kolumnistica i autorica omiljenih antiljubića, popularna koliko i lijepa Rosie Kugli, okušala se i u drugačijoj vrsti proze. Napisala je naime edukativnu slikovnicu Tajna krapinske špilje.

Dječja slikovnica Tajna krapinske špilje, zanimljiv je i edukativan vodič kroz Muzej krapinskih neandertalaca - paleontološke meke - najsuvremenijeg i najmodernijeg muzeja ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Slikovnica prati priču od početaka početka, zagonetki Velikog praska do nastanka naše Zemlje i prapovijesnog svijeta, s posebnim naglaskom na kamenodobne stanovnike koji su prije sto dvadesetpet tisuća godina obitavali u ovim krajevima.
Autori projekta i realizacije Muzeja su arhitekt Željko Kovačić i paleontolog Jakov Radovčić, podržali su ideju, da se djeci na taj način dočara prošlost, jer upravo iz spoznaja o davnim vremenima, prvim oblicima života i prvim ljudima, naši mladi stječu znanja koja su im potrebna da shvate svijet oko sebe. Slikovnica je  koncipirana na način da djeca posluži kao literarna platforma, svojevrsni podsjetnik na sve što su u Muzeju vidjeli i doživjeli, uz bogate ilustracije Ane Barbić-Katičić čiji veliki murali evolucije krase Muzejski postav.

Iako je slikovnica pisana prvenstveno za djecu, Tajna krapinske špilje bit će podjednako zanimljiva i odraslim posjetiteljima, posebno onima koji nisu toliko upoznati s tim djelom naše baštine. Prevest će se i na nekoliko svjetskih jezika, što će obogatiti turističku i kulturnu, ali i edukativnu ponudu muzeja, a brojnim posjetiteljima omogućiti da odnesu djelić zanimljive i uzbudljive prapovijesti sa sobom u svijet. Naime, od otvorenja do danas Muzej je posjetilo čak 350 000 posjetitelja, što je svojevrstan rekord posjećenosti, a velik dio su, naravno, djeca koje će slikovnica ipak najviše razveseliti.

Iako više nema velikog Dragutina Gorjanovića Krambergera kroz postav će vas provesti vodiči, ali i ova vesela slikovnica pričajući o epohalnom otkriću, krapinskom pračovjeku, njegovim ritualima, običajima i teškoćama s kojima se svakodnevno susretao.


 

 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija