Događanja

SEFF gostuje u KIC Art kinu

Od 31. 5. do 1. 6. u KIC Art kinu, Preradovićeva 5, pogledajte zanimljive filmove ekološke tematike s upravo završenog Sisak Eko Film festivala - SEFF-a 2013.

SEFF – Sisak Eko Film Festival jedinstveni je hrvatski filmski festival sa svim elementima pravog putujućeg festivala o zaštiti okoliša. Riječima selektora 6. SEFF-a Silvia Mirošničenka: Sisak Eko Film Festival želi poručiti da je ekološki aktivizam zanimljiv, zabavan i očaravajući. Uz sve organizacijske poteškoće SEFF snažno grabi naprijed predstavljajući zanimljive stilske pravce i osobne dokumentarne zapise od strane autora koji s velikom ljubavlju i žarom prezentiraju ekološku svijest koja se kod nas sve više stavlja na marginu, dajući prednost korporacijskom profitu.

U petak, 31. 5. u 19 sati pridružite se predstavljanju SEFF-a uz projekciju dva kratka filma festivalskog tima SEFF 2012. i SEFF 2013.

Nakon toga, u 19:30 sati pogledajte pet najboljih filmova (po ocjeni publike) sa 6. SEFF-a: The Man Who Lived on His Bike, Guillaumea Blancheta, Contagion, Egora Gaevskog, Tu pored puta, Rasima Karalića, Park ljubavi, Lane Kosavac te One, mladog Argentinca Luisa Sergia Jaimea.

Kanadski film The Man Who Lived on His Bike pobjednik je ovogodišnjeg festivala. Film koji je mladi Blanchet posvetio svom ocu koji je također kao i on zaljubljenik bicikla, na dinamičan i komičan način prikazuje doslovan život na ovom jedinstvenom ekološki prihvatljivom prijevoznom sredstvu. Brzim kadrovima i samom idejom, ovaj tri minutni film je osvojio publiku ne samo na završnici nego u svim mjestima kroz koje je tim festivala prošao na svom putu dugom preko 700 km.

Drugo mjesto odlukom publike pripalo je bjeloruskom animiranom filmu Contagion. Riječ je o dojmljivom prikazu čovjekova postanka i njegove destrukcije prema prirodi.

Dubljom socijalnom tematikom i onečišćenjem prirode bavi se potresan kratki film Tu pored puta, koji će zasigurno pokrenuti mnogobrojne polemike o licemjerju državnih institucija koje ljude doslovno tretiraju kao smeće, isto ono kojeg isti ti ljudi sakupljaju nedaleko od šumarka pored autoceste u kojem žive, prepušteni samima sebi.

Park ljubavi  je priča o Parku mladenaca u Novom Zagrebu, prvom parku izgrađenom nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu, ispričana kroz intimna sjećanja tri bračna para.

Nakon pet najboljih slijedi Prof. Bike-man Daniela Pavlića (iz posebne selekcije SEFF-a) o profesoru tjelesnog odgoja koji tijekom cijele godine putuje iz Siska u Hrvatsku Kostajnicu na posao biciklom.

U 21 sat pogledajte Pun kufer Tomislava Jelinčića o ljudima koji zbog raznovrsnih razloga odlaze živjeti zdravim životom daleko od gradskog asfalta.

U subotu 1. 6. u 17 sati pogledajte tri kratka filma iz Hrvatske i regije:

Dokumentarac Planet Slovenija Simone Ferenc o ljepotama slovenskih planina na način kakvog do sada nismo imali prilike vidjeti. Tu je i nagrađivani srpski film Mobi Dik – zemlja koja plovi Nebojše Ilića, koji govori o karizmatičnom čuvaru i ljubitelju prirode na Vlasinskom jezeru. Sol, maslina, kamen Branka Vilusa sastoji se od tri priče o tradicionalnim mediteranskim zanatima – sakupljačima soli, maslinarima i graditeljima suhozida.  

Istoga dana u 18 sati pogledajte Od zrna do slike Branka Ištvančića o tzv. slamarskim umjetnicama na sjeveru Vojvodine.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

 

RASPORED PROJEKCIJA

Petak, 31. 5. 2013.

19:00 - predstavljanje SEFF-a uz projekciju dva kratka filma festivalskog tima SEFF 2012. i SEFF 2013.


19:30  – pet najboljih filmova (po ocjeni publike) 6. SEFF-a

  1. The Man Who Lived on His Bike, r. Guillaume Blanchet, Kanada, 2012., 3'

  2. Contagion, r. Egor Gaevski, Bjelorusija, 2012. 1' 45''

  3. Tu pored puta, r. Rasim Karalić, Hrvatska, 2010., 15'

  4. Park ljubavi, r. Lana Kosovac, Hrvatska, 2013., 16'

  5. One, r. Luis Sergio Jaime, Argentina, 2012. 3' 47''

 

Prof bike-man (posebna selekcija), r. Daniel Pavlić, Hrvatska, 2013, 23'

21:00  - Pun kufer, r. Tomislav Jelinčić, Hrvatska, 2013., 43'

 

Subota, 1. 6. 2013.

17:00

Mobi Dik – zemlja koja plovi, r. Nebojša Ilić, Srbija, 2012., 22'

Planet Slovenija, r. Simona Ferenc, Slovenija, 2012., 25' 28''

Sol, maslina, kamen, r. Branko Vilus, Hrvatska, 2013., 20'

18:00

Od zrna do slike, r. Branko Ištvančić, Hrvatska, 2011., 75'

 

Detaljan raspored projekcija na: http://www.kic.hr/kino.php

Više informacija o SEFF-u: http://www.domkkv.hr/

 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija