Događanja

Saša Šekoranja u MUO

Saša Šekoranja (1973.), poznati slikar, cvjećar, fotograf i scenograf, otvara u utorak 19. studenog autorsku izložbu Višeglasje @ MUO koja će obuhvatiti instalacije u njegovom omiljenom nekonvencionalnom mediju izražavanja - u oblikovanju cvijećem i biljem upotpunjenom autorskim intervencijama te osmišljenim u prostorima imaginarnih muzejskih izloga. Ne sumnjamo da će to biti prvorazredan događaj za sve ljubitelje cvijeća i bilja, ali i za sve one čije je oko otvoreno za igru, ljepotu i stvaranje. 
Za nas je najavio izložbu

Odakle naziv izložbe, čiji su glasovi u Višeglasju?

Radi se o višeglasju bilja i crteža... Naslov sam uzeo iz pjesme Luke Paljetka čije stihove jako volim.

Uzeli ste herbarij i staklenik kao polazišnu točku za svoje instalacije? Zašto, doživljavate li ih kao svojevrsne 'muzeje cvijeća'?

Staklenici su moja stalna tema i preokupacija, prostori od stakla koji poput inkubatora čuvaju svoj sadržaj. Ljeti se prekrivaju slojem bijele boje (vapna) da prejako sunce ne bi uništilo bilje. Staklenik tako spaja vidljivo (prozirno) i nevidljivo (neprozirno).
Ta tema nosi mnogo mogućnosti za propititivanje sve do samog konstukcijskog dijela koji mi je u zadnje vrijeme likovno vrlo privlačan.

Herbariji su svakako posebna tema, oni su inspiracija za ciklus slika/ crteža "Razgovori" koji su zapravo reakcija mog crteža na odabranu biljku, poput dijaloga.

 Šekoranja - Instalacija s ammi mayusom

Izložba će biti postavljena s organskim materijalima, što znači da će neizbježno propasti – zašto ste se za to odlučili i pada li vam teško rastanak s djelima?

Ne, nije mi teško jer me veseli sam proces rada, a propadanje je jednostavno sastavni dio tog rada.

Ovo je prvi put da ste svoj rad izravno spojili s idejom i toposom muzeja – kako je došlo do te ideje i suradnje? Što omogućuje muzejski 'izlog' što ne može 'cvjećarski' izlog?

Ideja je nastala prije nekoliko godina i trebalo je vremena, kao i u svemu, da se i realizira.

U muzeju imam mogućnost izlaganja većeg broja radova odjednom, što je ujedno i teže jer se sve treba uskladiti, a ja tako volim krajnosti koje su vrlo tesko uskladive (smijeh). No, važno je da izložba na kraju ipak bude ujednačena, ali i interesantna gledatelju.

Šekoranja - Instalacija Razgovori

Razlikujete li umjetničke (muzejske) instalacije od onih komercijalnih? Mogu li se jedne zamijeniti drugima?

Da, jedno su instalacije ,a drugo su aranžmani, i nikako se ne može jedne zamijeniti drugima.

Ljudi vas često doživljavaju kao umjetnika-cvjećara, no vaši su interesi puno širi, uspješan ste slikar, fotograf i scenograf – kako sami sebe doživljavate i što vas najviše određuje?

Ja sam svakako sve to, određuje me likovnost i vizualnost u svakom smislu.

Što vas privlači biljnom svijetu, odakle stalno nova inspiracija, ne bojite li se ponavljanja?

Stalna mijena bilja je i stalna inspiracija. Ne bojim se ponavljanja jer i u ponavljanju se dogode nove stvari, nova čuda... Znate, to vam je nešto kao zen.

Vaši su postavi, kreacije, aranžmani i sve što radite s cvijećem zapravo snoviti, u kombinaciji s crtežima, često i snoliki... Sanjate li cvijeće? Ili tako zamišljate (naše) snove?

Ne, ne mislim da su snoviti! Uh, da znate moje snove, prestrašili biste se (smijeh).


KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija