Gurmanica

Samoborski šef u Samoborskoj kleti

U “Samoborskoj kleti”, u organizaciji Turističke zajednice grada Samobora je krajem rujna održana radionica “Samoborski šef”, u okviru koje je viša kustosica Samoborskog muzeja Lela Roćenović, predstavila “Malu samoborsku kuharicu”. U toj se kuharici skriva deset tradicionalnih recepata. Od juhe od gljiva, krpica sa zeljem, terijeta, zelenače, do umaka Cantilly i torte Marija, sve po recepturama s kraja 19. do sredine 20. stoljeća.

Prikupljeni recepti jednim su dijelom rezultat terenskog istraživanja Lele Roćenović, neki su već objavljeni u “Kuharici bake Ivke” Milana Žegarca Peharnika, dok se dio njih spominje i u Langovom Samoboru.

U radnom dijelu radionice “Samoborski šef” sudjelovali su samoborski ugostitelji koji su pripremali i posluživali tradicionalna samoborska jela pripremljena na suvremen način, pod paskom Branka Ognjenovića, akademika kulinarstva i izbornika Hrvatske kulinarske reprezentacije od 2007. – 2011.).

Uz češnofke i samoborsku salamu s umakom od muštarde, samoborsku juhu od gljiva, samoborski kotlet i pastrvu na način chefa kuhinje, sudionici su po prvi puta imali priliku kušati krafne punjene čokoladom i bermetom.


Pripremila: Vlatka Vužić/ TZ Samobor

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija