Gurmanica

Požeški MUZEJ u LONCU

Blog „Muzej u loncu“ o tradicijskoj prehrani Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća pokrenut je između ostalog i sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja i pripreme 'jedžeka', sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom zaboravljenih jela koja su baštinili od svojih starih, ispitivanjem kazivača i istraživanjem povijesti doprinesu gastronomsko-gurmanskom profiliranju svoga dijela Slavonije.

Prehrana nije samo pripremljeno i pojedeno jelo, ona je filozofija i navika, običaj i ponašanje, naprosto stil života koji je ovisio o socijalnom momentu, tradiciji, utjecajima doseljenika, modi i povijesnim trenucima...

Istražujući tradicijsku prehranu Požege i Požeštine krajem 19. i početkom 20. stoljeća za izložbu Baš se nekad dobro jelo, Gradski muzej Požege je došao na ideju da rezultate svojih istraživanja kontinuirano objavljuje u novoosmišljenoj e-publikaciji svoje internetske stranice u obliku bloga.

Polazište je bilo da se rekonstruirana zaboravljena ili manje poznata jela, snimljena za dokumentaciju muzeja, uz detaljan opis namirnica i same priprave, te popularno pisanu priču na etnološko-povijesnim temeljima, podastre što širem krugu čitatelja.

Od povijesnih zapisa, starih fotografija, neobjavljenih rukopisnih sjećanja, dokumenata, svakodnevne evidencije obroka najdugovječnijeg požeškog gradonačelnika, književnika i sladokusca Franje Cirakija početkom 20. stoljeća, pa sve do živućih kazivača, i dakako volontera u rekonstrukciji, ekipa 'Muzeja u loncu' (fotografija Boris Knez, istraživanje i tekstovi Maja Žebčević Matić, suradnica Dubravaka Matoković) uspjela je ući u trag mnogim već odavno zaboravljenim jelima svoga kraja.

Tradicijska kuhinja Požeštine riznica je skromnih, jednostavnih, ali domišljatih seoskih jela duboko prožetih životnim običajima i godišnjim radovima, te požeških gradskih jela zamješanih u loncu nacionalno šarolike Austrougarske monarhije koji ih je oblikovao.

Novopronađena staropožeška jela, poput požeškog vinogradarskog ćevapa, kolača požeških pijanaca i fakina, marmelade od mrkve ili postrne repe zakiseljene u komu, te seoska jela poput meda od repe, juhe kiselice s bučinim uljem, masne tarane i lokše, mogu uz malo napora postati i lako prepoznatljivi brend s vrlo pitkom turističkom pričom.  

Ne smije se zaboraviti niti opravdana mogućnost i potreba za izradom gastro suvenira, poput recimo, meda od repe, suhih peretaca, suhih kolačića požeških pijanaca, bučinog ulja.

Gradski muzej Požega, koji je sve 'zakuhao', osim istraživanja i dokumentiranja, trudi se u okviru svoga poslanja ovaj segment nematerijalne kulturne baštine prezentirati i širiti dalje na što bolji način kroz komunikaciju  sa svojim posjetiteljima, kroz  radionice, prezentacije, degustacije i finalno, otvarajući vrata  posjetiteljima cijelog svijeta – virtualnim putem preko bloga 'Muzej u loncu' koji je postao mala replika stvarnog muzeja, prezentirajući dio nematerijalne tradicijske baštine Požege i Požeškog kraja.

Jedan od zanimljivih recepata sa svog bloga, istraživači iz muzeja odlučili su podijeliti i s našom Gurmanicom!

 

BABA ROGA - ŠPAROGA

Zaboravljena podivljala povrtnica

Primorski dio Hrvatske, ponajprije Istra može se pohvaliti divljim šaprogama koje su posljednjih godina postale pravi mamac za turiste koji se sami žele pomučiti oko svojeg zdravog obroka. Požega se pak može pohvaliti kako je nekada davno, početkom prošlog stoljeća uzgajala domaće šparoge koje su rasle pomno njegovane u vrtovima gurmana. U potrazi za starim receptom spravljanja šparoga, istraživači iz muzeja naišli su na recept za pripremu musake od šparoga.  

Šparoge s maslacem, komadićima šunke, pečenom piletinom prelivene s mlijekom i jajima, zapečene kao musaka. Zvuči dobro, treba samo probati...

 

MUSAKA SA ŠPAROGAMA

SASTOJCI:

 • vezica šparoga

 • maslac

 • malo šunke

 • 1 manje pile

 • 2 jaja

 • vrhnje

 • mlijeko

 • sol

PRIPREMA:

 1. Šparoge skuhati u slanoj vodi i ocijediti

 2. Kalup namazati maslacem, posuti mrvicama i obložiti sa šparogama

 3. Šunku samljeti ili izrezati na kockice

 4. Pile ispeči, očistiti od kostiju, a meso sitno iskosati

 5. Na šparoge u kalupu prvo staviti red usitnjene šunke, usitnjeno pileće meso

 6. Sve zaliti s rastopljenim maslacem

 7. Posebno umutiti 2 žumnjaka s kajmakom, dodati malo mlijeka i umješati snijeg od 2 bjelanjka

 8. Sve preliti preko šparoga i mesa

 9. Zapeći u pećnici i služiti u kalupu u kojem se peklo

 

Maja Žebčević Matić, Gradski muzej Požega

Fotografije: Boris Knez

Izvor: http://www.gmp.hr/blog/

Napomena:

Fotografije jela ne odgovaraju u staroj kuharici pronađenom receptu  već jelu od podivljalih domaćih šparoga s jajima, koje su napravljene tijekom eksperimentiranja u muzejskoj kuhinji.


 

 

 

 

 

 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija