Događanja

Picasso (opet) slavi 80. rođendan

Velika izložba Picasso – remek-djela iz Muzeja Picasso u Parizu, koja se upravo održava u Galeriji Klovićevi dvori, bila je neposredan poticaj u odabiru teme za prvu virtualnu izložbu Arhiva za likovne umjetnosti Hrvatske akademije Pablo Picasso: Proslava 80. rođendana – Vallauris 1961.

Početkom listopada 1961. tadašnja ravnateljica Gradske galerije suvremene umjetnosti, povjesničarka umjetnosti Vesna Barbić, primila je službeni poziv gradonačelnika Vallaurisa na dvodnevnu proslavu Picassovog osamdesetog rođendana u tom gradu. Vesna Barbić je cijelu proslavu dokumentirala tekstom, ali i s pedesetak crno-bijelih fotografija. Dio tog, do sada nepoznatog, materijala doniranog Arhivu za likovne umjetnosti 2008., obuhvaćen je online izložbom na portalu Digitalne zbirke Hrvatske akademije.

Virtualnu izložbu Pablo Picasso – Proslava 80. rođendana, Vallauris 1961. predstavila je u Klovićevim dvorima Andreja Der-Hazarijan Vukić, viša stručna suradnica Arhiva za likovne umjetnosti uz kratak pregled dosadašnjih Picassovih izložbi u Zagrebu.

Prvi put je Picasso u Zagrebu izlagao 1927. u sklopu skupne izložbe koju je pripremio Branko ve. Poljanski u Galeriji Urlich u Ilici, a izložena su bila tek dva pastela i jedan crtež, od kojih ni jedan nije zabilježen u katalogu izložbe.

Četiri godine kasnije održana je velika Izložba suvremene francuske umjetnosti na kojoj su predstavljeni svi suvremeni pokreti koji su te 1931. bili aktualni u Francuskoj, a Picasso je svrstan u kubiste sa svega jednim izloženim uljem na platnu. Zanimljivo je da, iako slika i opet nije zabilježena u katalogu, imamo reprodukciju koju je donio časopis Svijet u svom osvrtu na izložbu. Bravo za ženski tisak!

Iskoristite svakako priliku da ne napuštajući kompjuter saznate još ponešto o ovom velikom umjetniku i 'prisustvujete' velikom događaju proslave  njegovog 80. rođendana koja je trajala čak dva dana 28. i 29. listopada 1961., a obuhvaćala je, između ostalog razna događanja, natjecanja pa i koridu. Prisustvovalo joj je više od 10.000 ljudi, pa zašto ne biste i vi, dovoljno je da odsurfate na:  

 

http://dizbi.hazu.hr/picasso/

 

Slike:
Vesna Barbić
Jacqueline Roque, Pablo Picasso, Lucia Bosè
Vallauris, 1961.
Arhiv za likovne umjetnosti HAZU
Donacija Barbić, 2008.
 
 
André Villers et Pablo Picasso
Picasso dans son jardin (découpages de Picasso pour le
livre "Diurnes)
Cannes, 1954-61
Tirage moderne d’après l’épreuve gélatino-argentique (APPH2283)
Archives Picasso, musée national Picasso
Donation Succession Picasso, 1992

 

 

 

 

 


 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija