KUTURNI SVAŠTERAJ

Najavljena nova sezona riječkog HNK – a

Pripremile: HNK Rijeka/ Vlatka Vužić

Fotografije: HNK Rijeka

Intendantica riječkog HNK – a, Nada Matošević Orešković,  najavila je novu sezonu riječkog HNK u kojoj će biti izveden iznimno bogat program koji ispunjava sve zadaće programa jedne nacionalne kuće, vodeći računa o svojoj  publici od rane, dječje do umirovljeničke dobi.

Sezona donosi ukupno 13 premijera uz još dvije Dramskog studija za djecu i mlade "Zajc i Malik – Mladi za mlade", a proteći će u znaku koprodukcija te novog, suvremenog čitanja klasičnih djela.

Bienalna manifestacija Zajčevi dani, kojom se obilježava stota obljetnica smrti Ivana pl. Zajca, započeti će već u ovoj godini koncertom Zajc gala 1. listopada koji će ujedno označiti i svečano otvaranje sezone riječkog kazališta.

Ravnatelj Hrvatske drame Damir Orlić najavio je na velikoj sceni premijere predstava "Tri mušketira" Alexandra Dumasa u režiji Kokana Mladenovića i "Amerika" Franza Kafke u adaptaciji Gorana Ferčeca i režiji Januzsa Kice te u koprodukciji s GDK Gavella iz Zagreba,  te premijere na maloj, Zajc off sceni: komedije "Zajedno" prema filmskome scenariju Lukasa Moodysoona u adaptaciji Magdalene Lupi Alvir i Matjaža Latina koji će i režirati predstavu  te monodrame "Kurva" Vedrane Rudan u režiji Zijaha Sokolovića. A istodobno je najavio i program "Večeri s Krležom u foyeru" povodom 120. obljetnice rođenja Miroslava Krleže.

Program Talijanske drame predstavila je ravnateljica Laura Marchig najavivši redom premijerne izvedbe "Notti romane" (Rimske noći) Franca D'Alessandra u režiji Edvina Liverića, "Il barone rampante" (Barun penjač)  Itala Calvina u režiji Paole Galassi, "Danubio" (Dunav) Claudia Magrisa u adaptaciji redatelja predstave Igora Pisona te autorski projekt Karine Holle "Kafka project: frontiere/granice/meje/grens/borders...", koji će nakon praizvedbe u okviru Riječkih ljetnih noći biti premijerno izveden na pozornici riječkog HNK-a.

Premijere ansambla Opere u sezoni 2013./2014. najavila je pak ravnateljica Saša Broz od kojih je prva "Okretaj zavrtnja" Benjamina Brittena povodom 100. godišnjice rođenja autora, pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković i u režiji Ozrena Prohića te u koprodukciji s HNK-om iz Šibenika, potom "Svijetleći grad" Ive Lhotke-Kalinskog također pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević Orešković te u režiji Saše Broz a u koprodukciji s Hrvatskim društvom skladatelja-Glazbenom tribinom u Opatiji  te na kraju "Faust" Charlesa Gounoda pod dirigentskim vodstvom Nikše Bareze i u režiji Krešimira Dolenčića, koja je ranije postavljena u HNK-u u Splitu.

Posebno je istaknula i da će ove godine svečano obnovljen biti  Zajčev "Nikola Šubić Zrinjski" kao središnji dogođaj Zajčevih dana.

Ravnatelj Baleta Ronald Savković najavio je premijere "Orašara" P.I.Čajkovskog  u svojoj koreografiji te autorskog projekta koreografa Maše Kolar i Lea Mujića "Pour homme et femme/Za muškarca i ženu“.

Riječkoj publici, ali i gostima koje će zasigurno ovako širok repertoar privući u Rijeku u velikom broju, preostaje samo da nabave ulaznice i uživaju.

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija