OGLEDALO

Mamograf vidi više nego oko

Provokativna kampanja udruge “Sve za nju” kojom se žene potiče na mamografski pregled

Kampanju “Mamograf vidi više nego oko” osmislila je reklamna agencija Bruketa&Žinić OM za udrugu Sve za nju koja okuplja žene oboljele i liječene od raka dojke. Kampanja je lansirana u povodu Dana narcisa – humanitarne akcije kojom se svake godine od prodaje narcisa prikupljaju sredstva za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke. Cilj kampanje je povećati svijest o važnosti redovitih pregleda dojki – mamografija.

Nositelj kampanje su citylight plakati koji danju provociraju fotografijom nagog ženskog tijela, dok se noću, paljenjem citylight rasvjete, pojavljuje mamografski detaljan prikaz dojki. Tim se jednostavnim, a vizualno upečatljivim postupkom nastoji skrenuti pažnja ženama na činjenicu da je mamografija najpreciznija metoda pravovremenog liječenja raka dojke te ih potaknuti na obavljanje pregleda. Agencijski tim koji je radio kampanju čine kreativni direktori Ivan Čadež, copywriter Drago Mlakar, art direktorica Ana Belić te voditeljice projekta Ivanka Mabić i Ivana Drvar.

“Cilj kampanje Mamograf vidi više nego oko je upozoriti žene na redovnu kontrolu kroz podizanje svijesti žena starijih od 50 godina o važnosti odazivanja na screening programe u Hrvatskoj, ali i redovne preglede mlađih žena koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, prema indikaciji i preporuci liječnika ultrazvukom kombinirano s mamografijom ili nekom drugom dijagnostičkom metodom.

Brojke pokazuju kako godišnje u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2.500 žena, a premine ih skoro 1000. Zabrinjava sve veći broj oboljenja mlađih žena kao i činjenica da se smrtnost ne smanjuje. Jedan od razloga je što još uvijek rak dojke ne otkrivamo dovoljno rano kad je izlječiv 90%, a petogodišnje preživljenje je 97%. Odaziv žena na mamografske preglede od 70% na nacionalnoj razini smanjio bi smrtnost za 25% jer bi više karcinoma otkrili u ranoj fazi kad se karcinom još ne može palpirati, a postotak izliječenja je veći. Važno je napomenuti da na svakoj od nas stoji odgovornost za vlastito zdravlje i da redovnom mamografijom  rak dojke možemo otkriti na vrijeme, što je glavni faktor u izlječenju bolesti“, rekla je Almenka Balenović, predsjednica udruge SVE za NJU! 

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke, njihovih obitelji i prijatelja SVE za NJU osnovana je 21.ožujka 2008. godine  kao  dobrovoljna, humanitarna, nevladina i neprofitna organizacija, sa ciljem pružanja  infomacijske, psihološke i logističke pomoći  ženama oboljelima od raka dojke, kao i njihovim obiteljima. Osnovale su je tri pacijentice: Vesna Andrijević-Matovac, Bojana Benović i Almenka Balenović.  


 


 

 

 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija