Događanja

Izložba - Neobični scenariji

Dizajn nije ideologija ljepote 

ReAktor, udruga za pokretanje razvoja domaćeg produkt dizajna, 22. prosinca u 17 sati u Interi (Ilica 168a) otvara izložbu „Neobični scenariji“ koja prikazuje stvarne uvjete nastanka domaćeg produkt dizajna u kontekstu hrvatske neproizvodno orijentirane sredine i neprirođene joj kulture inovacije. Izložba istražuje scenarije nastanka nekih već javnosti poznatih radova, želeći ukazati na moguće puteve razvoja, istinski učinkovitog poticanja sinergije dizajna i obrta – kao jedne, ne samo minimalno potrebne tehnologije za izvedu bilo koje vrste proizvoda - nego i generatora društvenog poduzetništva, zapošljavanja i afirmacije etnološke baštine. 

Lightwear

Izložba se temelji na počelu da dizajn nije ideologija ljepote, već sredstvo artikulacije proizvodnje, rješavanja problema, održivog razvoja i razvoja autentičnih kulturoloških vrijednosti. 

Koncept izložbe koju možete pogledati do kraja godine, osmislio je Nikola Radeljković, dizajner iz Numen/ForUse, u kustoskom tandemu s Ivanom Fabrio, docenticom na Studiju dizajna u Zagrebu. Izložba "Neobični scenariji" je dio projekta ReObrt. Osnivači i voditelji Reaktora su Tatjana Bartaković (Narativ), Ivana Fabrio (Studij dizajna), Andrea Hercog (samostalni produkt dizajner), Nikola Radeljković (Numen/ForUse) i Koraljka Vlajo (MUO).

Lampe ILI_ILI by GRUPA

Nikola Radeljković ovako je objasnio koncept projekta: Uspostavom fleksibilnijih paradigmi obrta i dizajna moguće je ostvariti neobične scenarije inovativnog poslovanja, gdje je oblikovanje sustava osnova, a dizajn i tržišno korištenje artefakta logična posljedica. Bilo da je riječ o dizajn obrtu koji koristi industriju kao outsourcing, očuvanju etnografskog blaga kao žive ekonomske aktivnosti ili upošljavanju posebnih društvenih skupina, ljepota projekata pokazanih na izložbi nije u njihovom materijalnom rezultatu, već u kreaciji povezivanja razbacanih proizvodnih i društvenih potencijala, u pisanju neobičnih scenarija mogućeg razvoja.

 

Ratkova stvorenja_YUPI

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija