TU SAM DOMA

Izložba Contemporary Croatian Design

 IN A NUTSHELL na SOFIA DESIGN WEEKU

U sklopu Sofia Design Weeka, koji se održavao do 30. lipnja, otvorena je i izložba In a Nutshell, pregled suvremenog hrvatskog grafičkog, produkt i modnog dizajna

Izložba je pokazana u Sofiji nakon niza međunarodnih gostovanja koja su uslijedila iza premijere u Zagrebu početkom prošle godine - u Beogradu, Helsinkiju, Bruxellesu i Mariboru, a u listopadu će biti postavljena i u sklopu Skopje Design Weeka. Sofia Design Week odvija se na desecima različitih lokacija, a In a Nutshell je zauzeo reprezentativan prostor Muzeja suvremene umjetnosti, zgradu nekadašnje gradske oružarnice. Jedno od središnjih događanja SDW bila je i konferencija Balkan Talks, na kojoj je sam projekt In a Nutshell, ali i aktivnosti vezane uz suvremeni dizajn u Hrvatskoj, predstavio Marko Golub.

Projekt In a Nutshell zajednički su pokrenuli HDD - Hrvatsko dizajnersko društvo i Ministarstvo kulture RH 2009. godine, s ciljem predstavljanja domaćeg suvremenog dizajna internacionalnoj publici. Izložba je koncipirana s idejom da pruži relativno širok, kritički relevantan pregled najzanimljivijih pojava na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, ali i tako da svojim fleksibilnim i praktičnim formatom bude prilagođena uvjetima putovanja i postavljanja u različitim izlagačkim prostorima u Europi i svijetu.Contemporary Croatian Design - In a Nutshell je cjelovit izložbeni proizvod koji u sebi objedinjuje konciznost i široku vizuru na domaću suvremenu dizajnersku produkciju. Slično tome, i njen specifično dizajnirani postav objedinjuje funkcije transporta i prezentacije, dok je dizajn kataloga prilagođen mogućnostima variranja opsega same izložbe u institucijama u kojima gostuje.

Dizajn postava izložbe osmišljen je tako da duhovito objedinjuje višestruke funkcije transporta, prezentacije i oblikovanja. Kutije/sanduci za transport istovremeno služe i kao podloge, postamenti i okviri za prezentaciju izložaka. Elementi sanduka za transport formiraju fizički okvir za postav izložbe pa nema potrebe za njihovim posebnim skladištenjem. Na sličan način, katalog je zamišljen kao clipboard na kojeg se u ovisnosti o opsegu izložbe prikapčaju „kartice“ radova koje su ujedno i legende za izloške. Na tragu, „transportne“ koncepcije je i vizualni identitet. Autori dizajna postava su Nina Bačun, Ivana Borovnjak, Roberta Bratović, Andro Giunio, Tina Ivezić i Ana Marija Poljanec. Prije gostovanja u Helsinkiju, izložba je predstavljena u Zagrebu, u prostoru Design Flanders u Bruxellesu te u Željezničkom muzeju u Beogradu.

Kustosica izložbe je Koraljka Vlajo
 

 

 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija