OGLEDALO

Hranom protiv prehlade i gripe!

Iako je konzumacija zdravih namirnica iznimno važna tijekom cijele godine, ona ima poseban značaj tijekom sezone prehlade i gripe. Kako bi imunološki sustav dobro funkcionirao, on zahtijeva konzumaciju povećanih količina voća, povrća i žitarica.Stručnjaci tvrde kako našem organizmu tj. imunološkom sustavu treba osam vitamina i minerala iz cjelovitih namirnica. Riječ je o vitaminima E, A i C, bioflavonoidima, karotenoidima, selenu, omega 3 masnim kiselinama i cinku. Njih je vrlo jednostavno unijeti u organizam. 

Namirnice koje vam predstavljamo će pojačati imunitet tijekom sezone prehlade i gripe.

Naranče i mandarine

Vitamin C otkriven u agrumima nalazi se na vrhu popisa najboljih pojačivača imuniteta. Naime, vitamin C povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija, ali i protutijela, povećavajući razinu interferona koji sprječava ulazak virusa. Većina namirnica koje sadrže vitamin C također sadrže i bioflavonoide. One zajedničkim snagama poboljšavaju naš imunitet.

Žitarice

Vitamin E otkriven u sjemenkama i žitaricama opskrbljuje naš imunološki sustav brojnim hranjivim tvarima. Međutim, potrebnih 60 mg je ponekad teško unijeti u organizam. Stoga je spomenuti vitamin neophodno uzimati u obliku dodataka prehrani. Studije pokazuju da su proklijale žitarice i leća najbolji izbor za povećanje imuniteta jer obiluju vitaminom E i cinkom.

Mrkva

Konzumacija ovog povrća bogatog beta-karotenom i drugim karotenoidima, povećava broj stanica koje se bore protiv infekcija. Mrkve također štite od raka, potičući imunološke stanice pod nazivom makrofage na proizvodnju faktora nekroze tumora, koji ubija stanice raka.

Češnjak

Sićušno povrće neugodnog mirisa nudi nekoliko antioksidansa i selen, koji se zajednički bore protiv svih napadača imunološkog sustava. Možete ga koristiti u juhama i umacima ili ga kupiti kao dodatak prehrani u obliku kapsula.

Bademi i lima grah

Namirnice bogate proteinima sadrže cink. Ovaj vrijedan mineral povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija i pomaže im da se bore još agresivnije. Ali budite oprezni. Stručnjaci tvrde kako previše cinka u obliku dodataka prehrani (više od 75 miligrama dnevno) može zagušiti pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Najsigurnije se zadržati na dobivanju cinka iz prehrane (15 do 25 miligrama na dan).

 

Izvor: Ordinacija.hr 

 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija