Događanja

EUROPEA u Dvorištu

Od rujna do prosinca 2013. u Cafeu u Dvorištu, Žerjavićeva 7/2

Ideja projekta „EUROPEA u Dvorištu“ je jednostavna: pokazati da se koncept javnog i privatnog mogu prožimati u posredovanju literature. Bez pompoznosti i zamišljene i(li) stvarne granice između autora i čitatelja, već u dijaloškom propitivanju bitnih suvremenih književno-društvenih tema. Naklada Ljevak dovodi pet značajnih i nagrađivanih europskih autora, književnike Miloša Urbana, Olgu Tokarczuk, Johna Boynea, Ahmeta Ümita i poznatu tursku novinarku i aktivisticu Ece Temelkuran. Razgovori o urbanim književnim temama, novim idejama, odnosu intimnog i javnog ali i razmišljanje o pojmu „su-kob“ kao preduvjetu za mogući zajednički „su-život“ omogućit će upuštanje govornika i publike u otvorene rasprave u književnosti bez granica, a Cafe u Dvorištu u Žerjavićevoj 7/2 u Zagrebu postaje mjesto na kojem ljudi raspravljaju, misle, govore, čitaju, osjećaju i žive literaturu.

Ece Temelkuran

Prvo je gostovanje već u četvrtak 26. rujna u 19 sati:

ČEŠKA: Miloš Urban

26. rujan, četvrtak u 19 sati

TEMA: Glavni junak: Prag

Predstavljači:

Miloš Urban – autor knjige

Renata Kuchar – prevoditeljica knjige

Jadranka Pintarić --  književna kritičarka

Tahir Mujičić – književnik

Moderator: Nenad Rizvanović

Miloš Urban

LORD MORD

Triler o Pragu

 

Češki romanopisac Miloš Urban svojim je višestruko nagrađivanim i na razne jezike prevođenim  opusom (romani Posljednja točka na rukopisu, Sedam crkava, Zloduh, Sjena katedrale, Santinijev jezik, Lord Mord) zaslužio status predvodnika  „novog vala” češke književnosti te  miljenika kritike i publike koja ga je nazvala „crnim vitezom“ češke književnosti. 

Ovaj „egzistencijalistički triler protkan bulgakovljevskim elementima  fantastike i groteske“ priča je o Pragu s kraja 19. stoljeća – u vrijeme kad je Češka dio Austro-Ugarskog carstva, a  njezin glavni grad poprište socijalnih i političkih nemira predvođenih češkim patriotima koji sve otvorenije izražavaju težnju ka neovisnosti. Austrijske vlasti na ulične demonstracije reagiraju uvođenjem policijskog sata i infiltriranjem pripadnika austrijske tajne policije u redove čeških domoljuba. Uz to,  centar Praga trebao bi biti podvrgnut temeljitom preuređenju, što bi kao posljedicu imalo rušenje popularnog židovskog kvarta s njegovim boemskim noćnim životom i opuštenom hedonističkom atmosferom koju narušava serija ubojstava. 

Miloš Urban

Povodom Urbanovog romana Lord Mord: Triler o Pragu na tribini će se razgovarati o mračnoj atmosferi grada Praga u devetnaestom stoljeću i o njegovim literarnim i urbanim tajnama: noćnom boemskom  životu, pokvarenim političarima, tajnoj policiji i neizbježnom raspadu Austro-Ugarske.

 

Ostala gostovanja Europea u Dvorištu:

17. listopad, četvrtak - TURSKA: Ece Temelkuran

Tema: ''Sukob ili zajednička kob''

                    Tursko - armenski sukob

 

29. listopad, utorak – POLJSKA: Olga Tokarczuk

Tema: ''Književnost, psihoterapija i zaštita životinja''

                  Od nasilja prema životinjama do nasilja prema ljudima

 

5. studeni, utorak – IRSKA: John Boyne

Tema: ''Utjeha kukavičluka ili hrabrosti''

 

10. prosinac, utorak  - TURSKA: Ahmet Ümit

Tema: ''Dostojevski u Turskoj''

Povijesni i psihološki pritisci koji ljude navode da postanu ubojice

 

Moderatori: Nenad Rizvanović i Kristijan Vujičić

Mjesto održavanja: CAFE U DVORIŠTU, Jurja Žerjavića 7/2

Partner: Sa(n)jam knjige u Puli

 


KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija