Događanja

Dubrovnik postaje pozornica

Otvaraju se Dubrovačke ljetne igre
 
Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz stihove Himne slobodi i brojne uzvanike iz političkog i javnog života svečano će se otvoriti 63. Dubrovačke ljetne igre u utorak 10. srpnja u 21:00 sat ispred crkve sv. Vlaha.

Ovogodišnje Otvaranje slijedit će dugogodišnju tradiciju tog ceremonijala. Po scenariju i  režiji Joška Juvančića Jupe ispred crkve sv. Vlaha tako će se pojaviti povijesni likovi Dubrovačke republike: knez, vijećnici, kančeljer, notar, admiral, Držićev Negromant i Vojnovićev Orsat sa slavnim monologom o dubrovačkoj slobodi evocirajući tisućljetnu povijest Grada.  U taj tradicijski kontekst dovest će se i  izvođači ovogodišnjih dramskih izvedbi - Alma Prica, Sreten Mokrović,  Mislav Čavajda, Jelena Miholjević, Vili Matula i brojni drugi uz sudjelovanje Folklornog ansambla Linđo, Dubrovačkih trombunjera te dubrovačke djece. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom,  Zborom opere HNK Split, Dubrovačkim komornim zborom i Zborom Libertas ravnat će Ivan Repušić.
 
Proglašenje 63. Dubrovačkih ljetnih igara otvorenima od strane dubrovačkog gradonačelnika mr.sc. Andra Vlahušića, obilježit će ovaj prvi od ukupno 47 festivalskih dana za vrijeme kojih će pred međunarodnim auditorijem na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija nastupiti više od 2000 umjetnika iz dvadesetak zemalja svijeta koji će izvesti više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.
 
Završetak Svečanog otvaranja obilježit će tradicionalni vatromet u 22:15 sati koji će biti sinkroniziran s glazbenom podlogom uz uživo prijenos na Hrvatskom radiju - radio Dubrovnik. Za ovu prigodu odabrana je skladba Transylvanian Horses s albuma Van Helsing skladatelja Alana Silvestrija.
 
 
 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija