KUTURNI SVAŠTERAJ

Danski kotači – izložba fotografija Mikaela Colvilla – Andersena - Monumental Motion

 

Povodom pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji Veleposlanstvo Kraljevine Danske u sklopu promicanja biciklizma kao oblika urbanog transporta, u suradnji s Dubrovačkim muzejima, predstavlja izložbu „Danski kotači“.

Izložba se otvara 10.svibnja u 18 sati u žitnici Rupe u Dubrovniku, a osnovni cilj izložbe fotografija je promocija danske biciklističke kulture, pružanje pozitivnih primjera kroz zdravo življenje, štednju energije i održivi razvoj, te prikaz utilitarnosti bicikla kao višenamjenskog prijevoznog sredstva.

Svakog dana u Kopenhagenu stotine tisuća građana obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti na biciklu, svatko od njih predstavlja jednu ciglicu u živahnoj arhitektonskoj strukturi pokreta na ljudski pogon.

U ovoj jedinstvenoj izložbi fotograf i stručnjak za urbanu mobilnost Mikael Colville-Andersen predstavlja 50 fotografija koje definiraju biciklistički život u Gradu biciklista.

Tijekom više od 4 godine dokumentirao je biciklističku kulturu u danskoj prijestolnici i, iznenađujuće, bio prva osoba koja je to učinila na tako detaljan način u 125-godišnjoj povijesti bicikla. Rezultat je 50 fotografija – odabranih između čak 10 tisuća – koje pričaju priču o važnoj i snažnoj ulozi koju bicikl igra u životu Kopenhagena.

Ovom serijom fotografija autor želi skrenuti pozornost na raznolikost načina kojim se stanovnici Kopenhagena  svih dobnih skupina i financijskih mogućnosti koriste biciklom u svakodnevnom životu.

Izložba je doživjela premijeru u Ljubljani, u rujnu 2011. godine.

 

Christiania bicikl

Sredinom '80-ih Lars Engstrom iz tvrtke Christiania Smedie proizveo je Christiania bicikl u obliku i veličini u kojoj je poznat i danas.

Jedinstvena konstrukcija pokazala je svoju izdržljivost kroz mnoge godine svakodnevnog transporta robe i djece. Bicikl je prekrasan primjer dizajna koji izvire iz jednostavne, dobre ideje koja ostaje vitalna zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i šarmu.

Danski dizajnerski centar dodijelio je Christiania biciklu nagradu Klasik dizajna za 2010/2011, koja se dodjeljuje za dizajnerska rješenja koja traju kroz dugi niz godina bez značajnih promjena u dizajnu, dokazujući tako svoju trajnost i na tržištu i u upotrebi.

 

Bullitt bicikl 

Današnja moderna reinkarnacija legendarnog Long John bicikla (proizvedenog davne 1929. godine za potrebe prijevoza tereta i alata) nosi ime Bullitt. Redizajniran je 2009. godine i slovi kao najbrži teretni bicikl na svijetu, kakvim se pokazao na utrkama teretnih bicikala koje se svake godine održavaju u Danskoj.  

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija