Gurmanica

Cooking show Giuseppea Daddia

u sklopu eventa AUSTRIA WELCOMES CROATIA to EU  

Giuseppe Daddio, poznati kuhar svjetske klase, ujedno je i zaštitno lice trgovačkog centra BILLA d.o.o., te njihove reklamne kampanje  pod nazivom „Billa – upravo po mom ukusu“.

Na poziv Billa-e u Hrvatskoj i to u sklopu eventa Austria Welcomes Croatia to EU, održao je i interaktivni cooking show, kojim je Billa Hrvatska obilježila ulazak Hrvatske u Europsku uniju. 

Trenutno je šef kuhinje u restoranu u blizini Napulja te voditelj kuharske škole, a na svoje putovanje u svijet  kulinarstva otisnuo se sa 13 godina. Od tada je njegov život postao stalno putovanje kroz kuhinje vrhunskih hotela i restorana. Odrastao je u poznatim restoranima poput uglednog „Capri Palace“ na otoku Capri te je kuhao za zvijezde poput Woody Allena i englesku kraljicu Elizabetu, no njegova prava strast je kuhanje za goste u vlastitom malom lokalnom restoranu kojeg je otvorio u Caserti.
Može se pohvaliti i titulom  veleposlanika Mozzarella di Bufala Campana u svijetu, a u široj javnosti poznat je i po svojoj kuharici naziva  “Ricett’ iss” , koja je osvojila prestižnu nagradu Gourmand World Cookbook Awards za 2009. godinu u kategoriji "Najbolja kuharica šefa kuhinje".  

Zajedno s kuharom Antonellom Colonnaom stvorio je uspješan televizijski kuharski show, koji je u domove gledatelja diljem Italije donio više od 450 iznimnih recepata. Plijeni veliku pozornost medija i javnosti u Italiji i poznati je promotor svog kraja, te talijanske kuhinje općenito.

Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu raspolaže velikim brojem savjeta i trikova koji se odnose na zdravu prehranu i svježe namirnice, a specijalnost Guiseppe-a je kuhanje temeljeno na tradiciji, koje karakterizira jednostavna i brza priprema te svježi i jeftini sastojci. Stoga je i prigodom svog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj tijekom cooking showa pripremao manje zahtjevna jela, prilagođena i nadolazećim ljetnim danima: govedina sitno rezana i servirana na baguette sa rukolom, rižoto na žuto (šafran), osobuco na milanski, tjestenina penne sa povrćem, sušenim pršutom i crnim tartufima, pasta linguine sa pestom od bosiljka i flambiranim crvenim gamberima, pržena pizza sa rajčicom i mozzarelom, te grill piletina sa senfom i krokant kruhom. 

„Znam da već previše iskačem iz reklama, ali velika mi je bila želja doći u Hrvatsku i kuhati za vašu javnost. Ja nisam neki glumac,  ja sam zaista kuhar! Počašćen  sam što sam došao u vašu zemlju te se radujem  druženju sa Hrvatima. Zahvaljujem BILLI na pozivu i njihovim izvrsnim, uvijek svježim proizvodima, te mi je izuzetno drago što su mi u mi pružili ovu jedinstvenu priliku steći  nove prijatelje i približiti vam doživljaj svoje kuhinje“, izjavio je prigodom gostovanja uvijek nasmijan i energičan Giuseppe Daddio. 

Zahvaljujući Giuseppeu stvorili smo novi i prepoznatljivi stil Bille, koji će i u narednim godinama pratiti nas i naše kupce. Bitno nam je da je okosnica našeg brenda, s jedne strane, profesionalna osoba,a s druge strane, i osoba koja privatno kupuje u Billa supermarketima, te kao takva pridaje važnost kvaliteti, svježini i povoljnim cijenama koje Billa nudi. To smo sve pronašli u Giuseppe-u, a sam događaj Austria Welcomes Croatia to EU bio je prigoda da i Billa Hrvatska, koja posluju u sklopu Rewe International AG, vodeće tvrtke na austrijskom tržištu prehrambenih proizvoda,   pozdravi ulazak Hrvatske u Europsku Uniju. Drago nam je da smo konačno u centru grada a uskoro otvaramo i supermarket u samom centru Zagreba na trgu Bana Jelačića.“, istaknuo je tom prigodom Velimir Smetko, rukovoditelj marketinga Bille.

 

Za našu GURMANICU izdvajamo recepte za dva jela koje je Giuseppe pripremio na ovom događanju:

OSSOBUCHI ALLA MILANESE / OSSOBUCO NA MILANSKI

Tradicionalna priprema Ossobuco di vitello

Sastojci za 4 osobe

Ossobuco

n. 2 teletina sa šupljom kosti narezana na promjer od 6 cm

g. 100 luk narezan na kockice

g. 50 poriluk narezan na kockice (zeleni dio)

g. 100 celer zeleni

g. 100 mrkve na kockice

n. 1 češanj češnjaka

n. 1 lovorov list

g. 50 mast

g. 50 maslac, slani

dl. 2 bijelo vino Sauvignon

g. 10 rajčica, sušena

g. 5 koncentrat rajčice Nostrano – tamno crveni

g. 250 fileti rajčice Nola, oguljeni (fileti onih duguljastih rajčica)

g. 250 temeljac od piletine, tamni

qb povrtna juha (brodo vegetale)

qb sol, papar

Gremolada

g. 5 timijan, očišćen od sjemenki i nasjeckan

g. 5 nariban kora zelenog limuna

g. 5 crvena kadulja

g. 2 ružmarin, nasjeckani

g. 5 vlasac sitno nasjeckan

g. 5 mažuran sitno nasjeckan

g. 5 peršin sitno nasjeckan

 

Priprema:

Ossobuco

Formirati ossobuco, začiniti i staviti da se prži na tavi dok ne dobije smeđu boju.

Pirjati svo povrće izrezano na kockice na masti i malo maslaca (veličine oraha).

Dodati pečeno meso, lovorov list, češanj češnjaka, sjeckane sušene rajčice, koncentrat od rajčice razrijeđen sa malo juhe. Poklopiti i kuhati 5-6 minuta na laganoj vatri, sipati bijelo vino i dodati filete od rajčice, te koliko treba juhe od povrća i ponovno poklopiti.

Sve zajedno staviti u pećnicu i peći cca 50 minuti. Nakon toga, odvojiti meso od povrća. Povrće ispasirati ručnim mikserom te staviti kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta, odstraniti suvišnu mast te začiniti po ukusu.

Gremolada:

Nasjeckajti sve začinske biljke zasebno sa hladnom oštricom noža te pomiješati.

Serviranje:  

Servirati ossobuco bez kosti na rižoto od šafrana, zaliti umakom (ipasirano kuhano povrće) te posipati gremoladom

 

RISOTTO ALLO ZAFFERANO/RIŽOTO SA ŠAFRANOM ILI ŽUTI RIŽOTO

Sastojci za 10 osoba:

riža Carnaroli gr. 700

brudet (juha) od piletine lt. 3

sol i papar  q.b.

šafranu prahu   gr. 10

tučak od šafrana, suhi

(crveni dio cvijeta)  q.b. (po ukusu)

-ako nema poslužiti će i u prahu

parmezan, ribani  gr. 200

maslac gr. 100

extra djevičansko maslinovo ulje gr. 10

sjeckani luk       gr. 5

lovor 1 list

bijelo vino gr. 100

peršin nasjeckani, svježi q.b. (po ukusu)

Priprema:

U plitkoj posudi popržiti nasjeckani luk na maslinovom ulju i maslacu sa lovorovim listom.

Dodati rižu, kuhati 4-5 min na srednjoj vatri, dodati sol, bijelo vino i pustiti da ispari.

Nastaviti kuhati dodavajući brudet (juhu) od piletine i šafran.

Umiješati parmezan i sjeckani peršin.

Servirati rižoto na način kao da pravite valove te na njega servirati komade pečenog mesa bez kosti (ossobuco) te šalšu u kojoj je kuhan ossobuco.

Odozgo posipati sa gremoladom.

 



 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija