KUTURNI SVAŠTERAJ

3. Avantgarde Jazz Festival – Rovinj 2013.

Rudresh Mahanthappa's Gamak Quartet i Amira Medunjanin otvaraju 3. Avantgarde Jazz Festival u Rovinju. 

Avantgarde Jazz Festival u svom trećem izdanju ponovno u Rovinj dovodi neka od najvećih svjetskih jazz imena. Niz od sedam vrhunskih koncerata, koji će se održati od 03. svibnja do 13. srpnja, započinje Rudresh Mahanthappa's Gamak Quartet 03. svibnja u rovinjskom Multimedijalnom centru. Dan kasnije, 04. svibnja u istom prostoru održat će se koncert vrsne interpretatorice sevdalinki Amire Medunjanin!

Treći Avantgarde Jazz Festival i ove će godine biti oaza za sve željne ne samo sjajne glazbe, već i jedinstvene atmosfere.


Rudresh Mahanthappa prošle je godine proglašen najboljim alt saksofonistom na svijetu, prema glasovanju kritičara uglednog glazbenog časopisa DownBeat, koji su mu tu sjajnu titulu 'izglasali' i godinu ranije. Visoku poziciju ovom američkom glazbeniku njujorške adrese (rođenom u Trstu), u elitnom domu svjetskih jazzista, potvrdila je i Međunarodna udruga jazz novinara koja mu u posljednje četiri godine iskazuje istu čast.Amira Medunjanin, jedna je od najpoznatijih interpretatorica sevdaha i sevdalinki, a o kakvoj je vokalistici i osobnosti riječ možda najbolje govori činjenica da je prozvana bosanskom Billie Holiday. Njezine su izvedbe meditativne, iskrene, decentne, ali duboko proživljene, u njima se osjećaju velika muzikalnost i jednostavnost svojstvena samo onima koji uspiju prodrijeti u srž posla kojim se bave. Svojim fascinantnim glasom i emotivnošću Amira je osvojila i publiku i kritiku prilikom nedavno održana četiri koncerta u zagrebačkom Vip Clubu.
O njezinoj popularnosti govori i podatak da je neke albume, kao i aktualni „Amulette“ koji će i predstaviti u Rovinju, objavila za glasovitu diskografsku kuću Harmonia Mundi. Osim sevdalinki, Amira Medunjanin izvodi i snima pjesme iz drugih zemalja našeg okruženja, posebice iz makedonske i srpske glazbene tradicije. To su tradicijske pjesme koje bez obzira gdje su nastale, dijele isti senzibilitet i jačinu emocije koju bude kod slušatelja kao i kod izvođača, odnosno pripovjedača. Svaka pjesma nosi svoju priču protkanu metaforama i na veoma suptilan način prenosi poruku o istinskim vrijednostima u životu.Oba koncerta održat će se u Multimedijalnom centru Rovinj s početkom u 21 sat.


Pripremila: Vlatka Vužić

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija