Događanja

27. MUZIČKI BIENNALE ZAGREB

Pod znakovitim naslovom EU: INSIDE/OUTSIDE u subotu 6. travnja započinje vodeći festival suvremene glazbe u ovom dijelu Europe- Muzički biennale Zagreb.

Sama tema predstavljena je kroz dva programska ciklusa, podnevnom - EU OUTSIDE (MM centar) i poslijepodnevnom EU INSIDE (HGZ). Prvi je posvećen mladim izvođačima i autorima iz zemalja izvan Europske unije te time čini ravnotežu poslijepodnevnom ciklusu u kojem domaći komorni ansambli na 27. Muzičkom biennalu izvode 27 djela skladatelja iz 27 zemalja Europske unije (i buduće 28. članice- Hrvatske).

Nova glazba dolazi s novim umjetničkim vodstvom- skladateljima mlađe generacije Krešimirom Seletkovićem, umjetničkim ravnateljem i Franom Đurovićem, umjetničkim savjetnikom koji su se hrabro uhvatili u koštac s impresivnih 35 programa ovogodišnjeg festivala.

Tjedan glazbenoga obilja  započinje i završava djelima Igora Stravinskog koji je prije točno 50 godina ( 1963.) gostovao na Muzičkom Biennalu u Zagrebu. Balet Posvećenje proljeća (praizveden 1913. prije točno stotinu godina kada je izazvao nezapamćenu pobunu publike) otvara ovogodišnji program (uz 6 antičkih epigrafa i U bijelome i crnome Claudea Debussya) u HNK u Zagrebu u koreografiji Edwarda Cluga a zatvara ga opera Slavuj u KD Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem Mladena Tarbuka i redateljskim vodstvom Dore Ruždjak Podolski. 

U Studiju Bajsić HRT-a  predstavit će se u nedjelju u podne Projekt MusMA (Music Masters on Air) uz nastup udaraljkaškog ansambla biNg bang  koji će izvesti pet djela suvremenih europskih autora. Koncert će izravno prenositi Hrvatski radio i još 30- tak europskih radijskih postaja.

Program drugog festivalskog dana nastavlja se u HGZ-u uz poslijepodnevni koncert gitarista Petrita Çekua. Navečer, u 19, 30 u ZKL-u zanimljiva simbioza- Lutkarski ansambl ZKL-a i Cantus Ansambl izvesti će dva temeljna djela glazbe 20. stoljeća Pierrot mjesečar Arnolda Schőnberga i Čekić bez gospodara Pierra Bouleza u režiji Renea Medvešeka i pod ravnanjem Berislava Šipuša i  Ivana Josipa Skendera. Večernji program od 22 sata odvijat će se u &TD-u uz još jedan udaraljkaški ansambl- Slagwerk Den Haag.

I tako sve do 13. travnja u mnogobrojnim zagrebačkim koncertnim prostorima od podneva do ponoći vrata Biennala bit će otvorena svemu novome u suvremenoj glazbi. Osim glazbenih susreta u koncertnim i kazališnim dvoranama, svakoga dana u kafiću kazališta &TD  pod nazivom ARTIST TALK planirana su i neformalna druženja s velikim brojem iznimno zanimljivih umjetnika, izvođača, skladatelja i glazbenih teoretičara.

Detaljnije o susretima, zanimljivostima i programu ovogodišnjeg Biennala pogledajte na www.mbz.hr

 

 

 

 

 

 
 

KOLUMNA

Muke po teretani

Natukla sam popriličan broj godina i ono što sam dosada naučila jest da se bolje roditi bez one stvari nego bez sreće, pardon ljepote. Ljepota je u tolikoj si...

NEWSLETTER

Želiš biti u toku?

Prijavi se na newsletter:

ANKETA ZA VAS

Koje vam je najdraže godišnje doba?

GALERIJA

KUTAK ZA VAS

Prijavi se i pošalji nam članak!
Kategorija:

Naslov:
Text: Prijava Registracija